Recept: Japansk lyxmiddag enligt Kasai-kocken Danny Elmaleh


LA-baserade Danny Elmaleh är kökschef på den japanska middagsklubben Kasai i Stockholm. Han är också mannen bakom prisbelönta restauranger som Katsuya och Cleo. För King förklarar han hur du serverar den ultimata supén på japanskt vis.

YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjE0NzY0Mjc7czoxOiJ3IjtpOjEwMjA7czoxOiJoIjtpOjU1MDtzOjE6ImMiO2k6MDtzOjE6InMiO2k6MDtzOjE6ImsiO3M6NDA6ImRkMWYzMmMxNjEwY2U2MWIwZmEyZGE5ZThkNjdiYWJkYzk1NzczMzEiO30=.jpeg
 
 
stockholms bästa restaurang

För den som inte vet, vad är Kasai?
– Kasai är en eklektisk japansk restaurangupplevelse i Stockholm som är uppdelad i en matsal och en middagsklubb. Det är en plats där du njuter av en energisk atmosfär och fantastisk mat.

Vad är skillnaderna mellan att jobba i Stockholm och Los Angeles?
– Det mest uppenbara är vädret. Sedan är det svårare att få tag på de rätta råvarorna i Stockholm, särskilt under vintern. Jag är helt mållös över det otroliga utbudet i Kalifornien – trots att det är samma årstid hela tiden går det att få olika säsongsbetonade råvaror året om, och det finns fantastiska marknader att besöka över hela stan.

Vad är viktigast att tänka på när man lagar japansk mat hemma?
– Håll dig till ingredienser av god kvalitet. Och håll det enkelt, överdriv inte.

Vilket är det vanligaste misstag folk gör när de lagar sushi eller annan japansk mat hemma?
– Folk försöker ofta blanda in alldeles för många olika asiatiska ingredienser i stället för att bara hålla det japanskt och enkelt. Hemlighe-ten är att hitta en bra balans mellan lokala och japanska råvaror samt japansk matlagningsteknik.

Vilka köksredskap behöver man ha hemma?
1. En vass yanagi-kniv (sushikniv) eller kockkniv.
2. En makisu, eller så kallad sushimatta, att rulla sushin med.
3. Riskokare.
4. Kastrull.
5. Fritös eller långsmal kastrull (att fylla med olja och fritera).

Vad skulle du rekommendera för dryck till menyn du satt ihop för King?
– Till räktoasten skulle jag rekommendera Namazake. Till hamachin skulle jag rekommendera Ginjo sake. Till tonfisksavokadon Honjouzou sake och till robatan ölet Sapporo.

Intervju: Rasmus Blom
Foto: Philip Karlberg

Vill du läsa artikeln i sin helhet? Besök den här